Skip to content

Headhunting: säkra topp talangerna

Emma Hjorth
Två kollegor som sitter framför en laptop

Headhunting är en rekryteringsmetod där rekryterare aktivt söker och närmar sig potentiella kandidater för lediga tjänster. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att förstå vad headhunting innebär, vilka roller och ansvarsområden en headhunter har, samt hur man lyckas med headhunting.

Metoden är speciellt användbar för att hitta högkvalificerade och seniora yrkespersoner, vilket ofta kan vara en utmaning med traditionella rekryteringsmetoder.

Vad är Headhunting?

Headhunting innebär att rekryteringsprofessionella – så kallade headhunters – aktivt söker efter lämpliga kandidater, speciellt för ledarskaps- och specialistroller. Till skillnad från traditionell rekrytering, som ofta förlitar sig på offentliga jobbannonser, använder headhunting ett personligt tillvägagångssätt och kan nå kandidater som inte aktivt söker nya möjligheter.

Headhunting är särskilt värdefullt för svårtillsatta roller eller roller som kräver särskild expertis, där det är utmanande att hitta lämpliga kandidater genom konventionella jobbsökningskanaler.

Rekrytering liknas ofta vid att leta efter en nål i en höstack. Inom headhunting är målet att hitta den mest lysande stjärnan bland många.

Headhunting i Praktiken

Processen för headhunting består av flera steg. Först definieras rekryteringsbehovet, där önskade egenskaper och färdigheter hos kandidaten detaljeras. Därefter börjar en sökspecialist med att kartlägga potentiella kandidater. Dessa kandidater presenteras för anställningsföretaget, och headhuntern kontaktar de mest lovande för att genomföra intervjuer innan slutliga rekryteringsrekommendationer görs.

”Vid chefsrekryteringar kan man inte bara prata i allmänna termer om ’karriärutveckling’ eller beskriva lönen som ’konkurrenskraftig’. Det är viktigt att vara specifik. Kandidaterna är ofta intresserade av arbetsbeskrivningen och arbetsplatsens framtid – hur organisationen kommer att utvecklas, hur de kan växa i sina roller och hur den ekonomiska framtiden ser ut. Trivsel på arbetsplatsen och företagskulturen är också avgörande faktorer,” säger Emma Hjorth, rekryterare på Barona.

Vad gör en Headhunter?

En headhunter identifierar lämpliga kandidater och bedömer deras lämplighet och intresse för den öppna rollen. Detta inkluderar omfattande sökningar efter kandidater, genomförande av intervjuer och att hålla kontakt med kandidater.

När nya, spännande roller blir tillgängliga söker headhunters efter rätt talang via LinkedIn och sina nätverk. De mest kapabla headhunters, med omfattande erfarenhet inom sina områden, har byggt upp stora kontaktnät. Många är också specialiserade på att söka efter specifika branscher eller roller.

När ska man använda headhunting?

Särskilt inom rekrytering av ledande befattningar och specialister erbjuder headhunting ett effektivt sätt att hitta de bästa möjliga kandidaterna. Headhunters finner ofta erfarna och kvalificerade kandidater som inte aktivt söker nya jobb men är öppna för förändringar i sina karriärer. Läs mer om hur du hittar rätt kandidat 2024.

LinkedIn och personligt varumärke i chefsrekrytering

LinkedIn och andra sociala mediekanaler är betydande verktyg för headhunters. De använder dessa plattformar för att hitta kandidater och bedöma deras lämplighet. Om du vill bli upptäckt av en headhunter på LinkedIn eller på andra sociala medier är det klokt att investera i dina sociala medieprofiler. Bygg din profil noggrant och kommunicera tydligt dina färdigheter och karriärmål.

Den trevliga överraskningen att bli headhuntad

För arbetssökande är det ofta en trevlig överraskning att bli kontaktad av en headhunter. ”Vi har fått feedback från många kandidater om att det var en trevlig överraskning att bli kontaktade av en headhunter. Jobbjakten är ofta en avskräckande uppgift, och kandidaterna är glada när de inte själva behöver söka jobb utan istället blir direkt tilltalade,” noterar Emma. Läs mer om en positiv rekryteringsprocess.

Använda ett partnerföretag för headhunting

Headhunting kan utföras självständigt eller med en partner. Att använda en extern partner kan tillföra värde genom objektivitet, nya perspektiv och ett omfattande nätverk. ”Med hjälp av en partner får rekryteringsföretaget expertis inom chefsrekrytering. Efter att ha varit involverad i dussintals eller till och med hundratals projekt, finns det en annan känsla, till exempel i jobbintervjuer,” förklarar Emma.

Arbetsgivare Rekrytering Rekryteringsprocess

Sök