Skip to content
Dekorativt foto av en person som arbetar på sin bärbara dator medan han sitter på en soffa.

PERSONLIGT BREV

Hur du skriver ett bra personligt brev

Det personliga brevet skickas tillsammans med ditt CV och är en presentation av dig själv där du har chansen att berätta varför just du ska få jobbet. Syftet med ett personligt brev är att ge rekryteraren en bild av hur du är som person. Nedan finns några tips på både vad brevet bör innehålla, men även saker du bör undvika för att ditt personliga brev ska bli så bra som möjligt.

Efter du vet hur strukturen bör se ut, kommer här nedan lite andra tips som kan hjälpa dig att skriva ett riktigt bra personligt brev.

Struktur för personligt brev

 1. Inledningen
  Många inleder det personliga brevet med att berätta om sig själva, men gör inte det. Du har bara några sekunder på dig att få rekryteraren tillräckligt nyfiken för att läsa vidare. Därför ska du inleda med vilket arbete du söker och varför du skulle passa för tjänsten. Den som rekryterar till tjänsten vill veta varför du söker just den här tjänsten på just det här företaget.
 2. Andra och tredje stycket
  Här berättar du om dig själv och dina tidigare erfarenheter och kompetenser som är relevanta för tjänsten du söker. Se till att inte bara upprepa innehållet i ditt CV, utan ta med det som inte går att läsa sig till av innehållet i CV:t. Rada inte bara upp dina egenskaper, utan ge exempel på situationer när du använder dina färdigheter. I den här delen av det personliga brevet bör du också se till att få med vad du kan bidra med i rollen och till företaget.
 3. Avslutning
  När du kommit till slutet av brevet bör du avsluta det med att tacka att personen i fråga tagit sig tiden att läsa ditt brev. Därefter bör du uppmana till handling. Det kan vara att du skriver att du ser fram emot att träffas för att berätta mer om dig och vad du kan bidra med under en intervju. Du kan även skriva att du kommer höra av dig inom ett tidsintervall. Avsluta brevet med ’Med vänliga hälsningar’.
Kvinna som går upp för trappor, klädd i vinterjacka.

Anpassa brevet till jobbet du söker

Ett vanligt misstag är att använda samma personliga brev för flera tjänster du söker. Det är viktigt att anpassa brevet till varje tjänst och du behöver tydligt beskriva varför du passar för tjänsten. Att skiva att det verkar kul eller spännande är inte tillräckligt. Tänk dig in i arbetsgivarens perspektiv och fråga dig själv varför företaget ska anställa dig? Sedan fokuserar du på att svara på den frågan i brevet genom att koppla dina passande egenskaper och din tidigare erfarenhet. Ett tips är att matcha dina relevanta egenskaper och erfarenheter med vad som eftersöks i annonsen för jobbet.

 1. Utgå ifrån jobbannonsen
  Om det finns en jobbannons till tjänsten du söker – utgå ifrån den. För många tjänster har företaget i fråga tänkt ut en profil som de letar efter och som ofta beskrivs i annonsen. Du kan därför använda dig av informationen i annonsen och dra nytta av att du vet vad företaget letar efter. Det är bra om du läser igenom annonsen flera gånger. När du sedan börjar skriva använder du annonsen som ett facit för att matcha dina relevanta egenskaper och erfarenheter med vad som eftersöks för tjänsten.
 2. Brevets layout
  Tänk på att brevet inte ska vara längre än en A4, men gärna kortare. Brevet ska vara luftigt och lättöverskådligt och det kan vara strukturerat med mellanrubriker för att göra det enklare för läsaren att navigera.
 3. Korrekturläs
  När du skrivit klart ditt personliga brev kan det vara bra att lägga undan det en stund för att sedan komma tillbaka och läsa igenom det igen. Läs det gärna högt för dig själv för att enklare se flytet i din text. Det kan även vara till fördel om någon annan läser igenom ditt brev för att kunna hjälpa dig föreslå ändringar eller komma på någon annan egenskap du bör lyfta samt att hitta eventuella stavfel.
 4. Undvik följande
  Dra inte din livshistoria och berätta om negativa erfarenheter i det personliga brevet. Tänk på att hålla en positiv och professionell ton i ditt brev. Men bli inte heller för hurtig och klyschig. Brevet ska väcka rekryterarens intresse så berätta inte allt om dig och dina erfarenheter. Tricket är att berätta för att väcka intresse men att lämna detaljer till intervjun.
 5. Skicka in dokumentet som PDF
  Att skicka in ditt personliga brev samt CV som en PDF-fil är viktigt av två anledningar. Först; det är inte alla enheter som kan öppna just det skrivprogram du använt för att skriva ditt personliga brev. Missa inte en chans att få komma på intervju på grund av att rekryteraren inte kan öppna dina dokument. För det andra kan ditt dokument formateras annorlunda på en annan dator och din ansökan kan se rörig ut. Det innebär att rekryteraren kanske lämnar din ansökan eftersom den kan bli svår att läsa.
Bild på fyra personer från olika bakgrunder som tittar på kameran och ler. Dekorativ bild.

Fler tips för jobbsökande

Vill du ha tips om hur du skriver ett vinnande CV eller landar drömjobbet genom arbetsintervjun? Vi har flera sidor som hjälper dig på vägen i jobbsökandet!

Lediga jobb

Vi har flera lediga tjänster inom olika branscher. Kolla in vår sida med lediga jobb för att se alla lediga tjänster!

Sök