Skip to content
Dekorativ bild av två personer som letar efter en öppen jobbannons på sin mobiltelefon.

CV TIPS

Hur skriver man ett CV?

Ett CV är en presentation av din yrkesmässiga person där du ska presentera din erfarenhet, utbildning, kunskaper och förmågor. Vi rekommenderar att främst basera på fakta, medan du i det personliga brevet har möjlighet att sälja in dig själv och med hänvisning till informationen i CV förklara varför du är bäst lämpad för jobbet. Dokumenten är din chans att göra ett bra första intryck hos rekryteraren som ansvarar för rekryteringen. Tänk på att dina ansökningshandlingar har en enda uppgift: att ta dig vidare till en intervju.

Många tror att det är ett lätt och inte särskilt tidskrävande arbete att söka jobb men processen kan snarare vara ett heltidsjobb i sig om den ska göras ordentligt och ge dig önskat resultat . Se därför till att avsätta god tid till att skriva en grund som du alltid kan ha som utgångspunkt när du ska söka en tjänst.

I genomsnitt ägnar en rekryterare mellan 20 och 30 sekunder åt din ansökan. Under den tiden hinner man läsa och ögna igenom ungefär en halv A4-sida. Detta betyder att det är otroligt viktigt att du tidigt fångar läsarens uppmärksamhet.

Innan du börjar formulera din yrkesmässiga person kan det vara bra att välja om du vill ha ett kronologiskt, funktionellt, kombinerat eller mer kreativt CV. Vad som passar bäst beror på vilken bransch du är verksam inom samt vilken typ av tjänst du ska söka. Nedan finner du en guide över hur du kan skapa ett vinnande koncept som passar dig och förhoppningsvis landar dig drömjobbet.

Vilket CV borde jag ha?

I ett kronologiskt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter när de inföll rent tidsmässigt. Denna struktur är absolut vanligast förekommande och passar bra när:
– Du söker ett arbete inom en mer traditionell och konservativ bransch.
– Du har arbetat länge inom ett område och vill poängtera din mångåriga erfarenhet.
– Du vill framhäva att du har fördjupat dig eller blivit befordrad inom ett ämne.

I ett funktionellt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter vilket ämnesområde de tillhör. Denna struktur passar bra när:
– Du har haft flera mindre anställningar inom samma område.
– Dina anställningstitlar tydliggör inte arbetsuppgifter och din förmåga.
– Du har haft liknande arbetsuppgifter men på flera olika företag.
– Du vill tona ned eventuella luckor.

I ett kombinerat CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter en kombination av ett kronologiskt och funktionellt CV. Denna struktur blir allt vanligare och passar bra när:

  • Du vill lyfta fram några särskilda prestationer och kompetenser.
  • Du har erfarenhet inom flera olika ämnesområden.

I ett kreativt CV exemplifierar du dina kompetenser genom själva ansökningen, ungefär som ett CV och ett arbetsprov kombinerat. Denna struktur passar bra när:

  • Du söker dig till en kreativ och modern bransch.
  • Du söker en tjänst som exempelvis art director, creative director, grafisk formgivare etc.
  • Du vill stå ut bland mängden av ansökningar rekryteraren får.

Lediga jobb

Vi har flera lediga tjänster inom olika branscher. Kolla in vår sida med lediga jobb för att se alla lediga tjänster!

Sök