Vi befinner oss i en tid där arbetsmarknaden känns utmanande för alla parter. Påverkad av pandemi, inflation, krig och oändliga omorganisationer för att anpassa sig till marknadens svängningar, står både arbetsgivare och arbetssökande inför nya och gamla hinder.
Min egen upplevelse är att vi är i ett läge där det finns många kandidater tillgängliga – men inte lika många lediga tjänster. Under hela 2024 har jag hört spekulationer i olika forum: ”Marknaden vänder till sommaren,” ”marknaden vänder efter sommaren,” och ”vi ser ljusare tider från första kvartalet 2025.” För mig låter det lite som när min 11-åring lovar att städa sitt rum men hela tiden skjuter upp det.
Trots var vi befinner oss just nu, och oavsett när marknaden faktiskt ”vänder,” vill jag dela mina observationer kring några utmaningar som jag ser för både arbetsgivare och arbetssökande.
Utmaningar för arbetsgivare
För arbetsgivare är rekrytering sällan så enkel som det kan verka, även om kandidaterna står på rad. En av de största utmaningarna är matchningsproblematiken – att hitta rätt person för rätt roll. Det är lätt att få många ansökningar, men betydligt svårare att hitta den som både har den rätta kompetensen och som passar in i företagskulturen. Att välja mellan många kvalificerade kandidater kan leda till beslutsvånda, särskilt om flera ansökningar är väldigt lika.
Jag ser även att konkurrensen om de mest eftertraktade talangerna ökat enormt. I nischade områden som tech, ingenjörsyrken eller till och med vissa administrativa roller är det fortfarande svårt att attrahera de bästa profilerna. Många av dessa kandidater är selektiva och värderar inte bara lönen utan även arbetsmiljö, möjligheter till distansarbete och utvecklingsmöjligheter. Man är även lite rädd för att prova sina vingar på något nytt i och med hur arbetsmarknaden ser ut. Ska man våga lämna något tryggt och stabilt för något nytt och utvecklande?
En het potatis som nyligen bubblat upp igen är också frågan om tester. Är de nödvändiga? Många arbetsgivare upplever att tester kan hjälpa till att hitta rätt kandidat, medan andra tycker att de skrämmer bort bra ansökningar. När ska man erbjuda tester, direkt i samband med att en kandidat skickar in sin ansökan eller enbart på slutkandidater? Min åsikt är att tester är bra men ska användas varsamt. Man behöver först få klarhet i vad syftet med testerna är och vilken information kan de kan ge som jag inte kan få fram genom en kompetensbaserad intervju? Sen är det även väldigt viktigt i min bok att alla kandidater som genomför tester ska få återkoppling kring sitt resultat och prestation.
Läs gärna det senaste om hur du växer personalstyrkan med rekrytering!
Utmaningar för kandidater (arbetsökande)
För de som söker arbete är situationen inte mindre utmanande. Många arbetsgivare har höga krav på specialistkompetens och erfarenhet, vilket gör det svårt för nyutexaminerade och personer som vill byta karriär att slå sig in på arbetsmarknaden. Jag läser ofta på LinkedIn-berättelser om personer som söker 100 jobb och får återkoppling från få och bjuds in till intervju av färre.
Konkurrensen är just nu stenhård. När jag nyligen lade ut en annons för en kundserviceroll i södra Sverige, fick jag över 100 ansökningar på kort tid. Det var verkligen först till kvarn som gällde – de som var bland de första som skickade in sina ansökningar hade störst chans att kallas på intervju. För de övriga var det en kamp mot klockan. Här kan de självfallet vara olika beroende på roll, i den här annonsen stod det ” Vi hanterar ansökningar löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum.” medan för andra tjänsten så tittar man inte ens på ansökningarna förrän sista ansökningsdagen varit.
Många kandidater kämpar också med osäkerhet och stress, särskilt när det gäller tillfälliga anställningar. Att hitta en roll som inte bara erbjuder trygghet utan också möjligheter till långsiktig utveckling är ofta lättare sagt än gjort. Ska jag tacka ja till det första som dyker upp, eller vågar jag vänta på något som känns rätt? Detta är oroligt individuellt och bara du själv vet vad som är rätt alternativ för dig.
Du hittar tips för jobbsökande här!
Möjliga lösningar och strategier
Jag önskar jag kunde ge ett rakt svar på hur man löser detta på 5 minuter. Jag skulle också vilja kunna erbjuda lösningar för världsfred, stabila ekonomier och att ingen får gå och lägga sig hungrig. Dessvärre är mina talanger begränsade och jag kan bara dela med mig av mina egna tankar och teorier om vad som skulle kunna underlätta för alla parter.
En viktig nyckel för arbetsgivare är att se över sin employer branding. Att bygga ett starkt varumärke som arbetsgivare handlar inte bara om att locka fler ansökningar eller synas mest i reklam, utan om att attrahera rätt talanger. Genom att kommunicera företagets värderingar, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter på ett tydligt och autentiskt sätt kan man stå ut i konkurrensen.
Det är också viktigt att vara öppen för kandidater med potential att växa in i rollen. I stället för att enbart leta efter personen som tickar av alla krav på ens önskelista, som ofta är svår att hitta, kan arbetsgivare vinna mycket på att identifiera personer med inställningen att vilja lära sig och som har den grundläggande kompetensen för tjänsten. Men det beror helt på yrket, vid rekrytering av tjänster som elektriker, läkare eller arkivarie ställs höga krav på utbildning, erfarenhet och certifieringar. För roller som receptionist, kundservicemedarbetare eller butiksmedarbetare är kraven ofta mindre strikta och fokuserar i stället på rätt inställning och personlighet.
För de som söker jobb är det viktigare än någonsin att ta kontroll över sin egen utveckling. Vidareutbildning och uppdatering av kompetenser kan vara avgörande för att stå sig i konkurrensen, särskilt inom områden där kraven snabbt förändras. Det handlar inte bara om formella utbildningar – korta kurser, certifikat och självstudier kan också göra stor skillnad.
Allra viktigast skulle jag säga är ett bra och tydligt CV. Det finns oändligt många åsikter om hur ett CV ska se ut, i vilken ordning man ska skriva information och om man ska ha bild eller inte.
Om jag utgår från de CVn som jag uppfattat som bra så är det CVn där den sökanden har anpassat sin ansökan till de specifika kraven i tjänsten de söker. Det gäller att lyfta fram hur just dina kompetenser matchar arbetsgivarens behov.
Hur summer jag det här och kommer till någon form av avslut?
Ja arbetsmarknaden är utmanande för både arbetsgivare och arbetssökande!
Det innebär också en möjlighet för nytänkande, flexibilitet och utveckling. Dags att tänka utanför den berömda lådan vilket är något som jag personligen älskar. Arbetsgivare som investerar i sitt varumärke, är öppna för potential och erbjuder utvecklingsmöjligheter, stärker sin position i konkurrensen. Samtidigt kan arbetssökande vinna mycket på att proaktivt utveckla sina kompetenser, anpassa sina ansökningar och nätverka i olika forum.
I en tid där förutsättningar snabbt förändras är det inte bara en kamp om roller och talanger – det är en chans att skapa långsiktiga och meningsfulla samarbeten. Genom att mötas halvvägs, med respekt för varandras utmaningar och styrkor, kan vi forma en arbetsmarknad som gynnar alla. Jag blir lika glad varje gång jag kan bidra till att hitta rätt person till rätt plats – inte bara en person som fyller luckan i teamet. Det handlar om mer än att fylla en roll; det handlar om att skapa långsiktiga och meningsfulla samarbeten där både individ och företag kan växa tillsammans.