Skip to content

Hur ska man tänka när frågan om löneanspråk ställs? Vi guidar dig

Elin Nilsson
Elin Nilsson
Bild på en person som njuter av sin tid i den nordiska naturen.

”Och vad har du för löneanspråk?” Man vet att frågan kommer och blir lika ställd varje gång. Tänk om jag säger för högt, tänk om jag säger för lågt. Hur ska man egentligen tänka när rekryteraren vill veta var ditt löneanspråk ligger? Måste man svara?

Jag hoppas kunna hjälpa dig bena ut lite hur du kan tänka och delar även med mig av mina bästa tips inför denna, för vissa, fruktade fråga.

Vad är ett löneanspråk?

Löneanspråket är just vad ordet är. Ditt anspråk på lön för den tjänst du sökt. Vad anser du är en skälig lön för tjänsten du sökt och vad skulle du känna dig nöjd med.

Ibland kan du inte ge svar direkt utan behöver kanske mer information från arbetsgivaren kring rollen, arbetsuppgifterna och företaget i sig. Var aktiv och ställ de frågor du behöver för att kunna ge ett svar.


Add a subheading (1)

Gör lite efterforskning

Ett första steg är göra lite efterforskning. Finns det kollektivavtal så kan man kolla upp vad lönerna ligger på och även reflektera över dina kompetenser och erfarenheter för tjänsten. Känner du personer med liknande roller du söker dig till kanske de kan ge dig ett hum om vad lönerna brukar ligga på. Att bara gå in på nätet och söka fram ger ibland missvisande besked beroende på hur noga du är i din sökning.

Samma roll kan ha olika löner i olika delar av landet, din kompetens och erfarenhet påverkar och om det finns kollektivavtal eller inte. Inflationen påverkar oss alla och lönerna har än så länge inte följt samma kurva. Däremot har lönerna stadigt gått uppåt även under tider då det inte varit inflation.

Vad är viktigt för dig

Har du arbetat med liknande roller tidigare? Byter du bransch? Vilka faktorer är avgörande för dig i din nya roll?

Jag läser många ansökningar varje dag och det är inte ovanligt att när man söker sig till nya branscher där man kanske inte har särskilt mycket erfarenhet att man förväntar sig samma lön som den position man har nu. Har du flera års erfarenhet av yrken som alltid är på plats, som kanske innebär arbete på kvällar och helger eller är du helt ny på arbetsmarknaden så behöver man kika närmare på vad innebär just den här rollen du söker och varför du söker den.

  • Är det arbetsuppgifterna som lockar?
  • Är det arbetstiderna?
  • Möjlighet för hybridarbete?
  • Vill du bort från en miljö och känner att den som beskrivs passar dig bättre?

Oavsett varför du söker en tjänst är det bra om du gör lite efterforskning om vad det faktiskt kan innebära. Lite som att gå på visning för en ny bostad. Kan du tänka dig att bo där? Möts alla dina behov? Finns det möjlighet att växa/utvecklas?

Våga fråga tillbaka

Varför ska du vara den enda som får frågor, ställ några tillbaka. När frågan om löneanspråk kommer kan du svara på vad ditt är och även fråga tillbaka vad lönespannet för den aktuella tjänsten ligger på. Då kan du få en bättre insikt i vad du kan förvänta dig.

Dekorativ bild av glada kollegor i kreativ arbetsmiljö med tegelväggar.

Mina bästa tips när det kommer till löneanspråk

  • Istället för att enbart ge en summa så öppna upp för flexibilitet. Till exempel kan du säga att du gärna ser något mellan 24 000 – 27 000 och baserat på din kompetens för rollen.
  • Stirra dig inte blind på vad det blir i plånboken. Får du även mer tid med vänner och familj, möjlighet att träna på arbetstid eller några andra förmåner som gör ditt livspussel mer komplett så kanske det är värt mer än pengarna.
  • Se utvecklingsmöjligheter. Du kommer inte att ha ingångslönen för alltid och kan på ditt nästa lönesamtal påvisa hur dina prestationer och kompetenser kanske fått ett nytt värde.
  • Få det i skrift. Även om muntliga avtal gäller är det alltid skönt att det man får i skrift matchar det man pratat om. När jag anställer så blir man erbjuden tjänsten per telefon där jag går igenom mitt erbjudande. Sedan berättar jag för dig att du inom några minuter kommer få ett mail med erbjudandet skriftligen för att du ska kunna läsa igenom det i lugn och ro, känna efter om det känns rätt och sedan påbörjas skapandet av ditt anställningsavtal.
  • Som ny på arbetsmarknaden så kommer du vanligtvis inte få de högsta lönerna på en gång. Ta dig tid att bygga erfarenhet, skapa ett nätverk och lära dig mer om vad du kan och vad du vill.
Arbetsliv Lön

Search