Skip to content

9 tips inför en videointervju

Foto av en person som deltar i en videointervju online.

Vid rekrytering används allt oftare olika videoverktyg. Vi har sammanställt några praktiska tips om hur du förbereder dig för en videointervju.Video erbjuder många fördelar vid arbetssökande: med hjälp av video skapas en mer mångsidig bild av dig som kandidaten än enbart genom ett CV.

Geografiska gränser utgör inte heller något hinder vid en videointervju: med hjälp av video kan även sökande som bor längre bort enkelt intervjuas. Man ska inte heller glömma det faktum att för alla är inte det naturligaste sättet att söka arbete att göra det skriftligt – med en video är det ibland enklare att klä sin kompetens i ord.

Praktiska tips för hur du lyckas i en videointervju

1) Avsätt tid och förbered dig

Ta en videointervju ”lika allvarligt” som en arbetsintervju öga mot öga. Reservera tillräckligt med tid för videointervjun så att du hinner öva tillräckligt och kan göra intervjun i lugn och ro för dig själv. Klä dig som för en arbetsintervju öga mot öga, det vill säga klädkoden ”snäppet snyggare” är ett bra val.

2) Planera dina svar

I de flesta videoverktygen går det att lyssna på frågorna i förhand. Anteckna dessa och planera till exempel med stödord vad du avser att svara på varje fråga.

3) Svara kort och koncist

Kanske enklare sagt än gjort, men håll dina svar korta och informativa. Rekryteraren tittar kanske på många videor per dag, så det lönar inte sig att lägga ut texten. När du planerar dina svar, tänk på: vad måste du lyfta fram? Vilka korta och konkreta exempel kan du ge?

4) Vänj dig vid kameran

Öva åtminstone så mycket att du vänjer dig vid att se dig själv i rutan. Att le mot kameran kan kännas konstigt, men det är avslappnande och ger en positiv bild av dig. Ha ett glas vatten till hands vid inspelningstillfället, så att du kan ta en klunk om du plötsligt blir torr i munnen under inspelningen. Tänk på ditt kroppsspråk; rak hållning, blicken mot kameran och kinderna mot taket!

5) Sök en ljus inspelningsplats

Det innebär i all enkelhet en lämplig, snygg bakgrund för inspelningen. En ljus vägg passar utmärkt. Låt inte smutstvätt eller ett berg av disk synas på bilden. Använd dagsljus om det är möjligt. Kontrollera att stora delar av ditt ansikte inte faller i skugga.

6) Placera kameran i ögonhöjd

Placera kameran i ögonhöjd eller högre. Bildvinkeln är inte den bästa om kameran placeras snett neråt. Du kan också använda kameran i din mobil. Kom ihåg att placera kameran på ett stabilt underlag för inspelningen.

7) Kontrollera att din röst hörs ordentligt

Det kan låta som en självklarhet, men är något man lätt glömmer.

8) Öva

Om videointervjun inte görs i realtid kan du öva på dina svar och göra testinspelningar. Öva till det känns bra – men spara energi till den sista versionen. Ibland görs en videointervju så, att när du inleder intervjun ska du spara dina svar inom en viss tid och du kan till exempel testa inspelningen endast två gånger – en klocka tickar i bakgrunden. Försök ändå hålla dig lugn: andas och le.

9) Finslipa inte i all oändlighet

En videointervju är inte en audition och din prestation behöver inte vara perfekt. Målet med en videointervju är att ge rekryteraren mer information om dig och att komplettera din skriftliga ansökan. Därför spelar det ingen roll om det förekommer en lite längre paus i dina svar eller du snubblar lite på orden.

I slutändan är det alltid viktigt att förbereda sig inför en anställningsintervju. Det är viktigt att du är redo. Kom ihåg – en intervju är en tvåvägsprocess och ett tillfälle för både dig och din potentiella nya arbetsgivare att förstå om ni passar bra för varandra.

Blir du lätt stressad? Läs vår artikel ”Undvik stressen på din jobbintervju” för att lära dig hur du hanterar stress

Se till att du får svar på alla dina frågor, och var redo om du får den goda nyheten att du har blivit anställd! Om du vill läsa fler tips om hur du förbereder dig för en arbetsintervju eller skriver ett CV, kolla in vår sida för jobbsökande.

Lycka till med din videointervju!

Arbetsgivare Arbetsliv Söka jobb Videointervju

Sök