Skip to content

En ”plan B” gynnar din utveckling

Dekorativ bild av ett leende par som promenerar på en strandpromenad under en solig himmel.
Ibland kan det vara bra att stanna upp och tänka på den egna karriären. Kanske har du arbetat länge, är framgångsrik som arbetstagare eller egenföretagare, känner att du har obegränsat med jobbmöjligheter och har lösningar på de flesta problem som kan uppstå. Eller så är du, som många andra och bara kör på i det arbete du har, utan att fundera så mycket alls.

När vi har fullt upp och livet rullar på är det lätt att glömma att ta tid till långsiktig reflektion över arbetssituationen. Det kan dock vara värt att skaffa sig en plan B för att förbereda sig för framtiden och prioritera personlig utveckling.

Oavsett om du är en person som arbetar på, utan närmare eftertanke, för att du vill eller måste, eller om du har en tydlig steg-för-steg-plan för din karriär så kan det vara bra att då och då stanna upp och fundera över potentiella framtidsscenarion. Det är klokt att skaffa sig en plan B innan du tvingas till det. Du kanske behöver flytta av familjeskäl och märker att sysselsättningsmöjligheterna på den nya orten är markant begränsade med tanke på din kompetens.

Förändringar i världsläget, såsom tekniska utvecklingar, kan leda till att arbetsuppgifter tas bort eller omlokaliseras. Det kan då bli nödvändigt för arbetstagare att lära nytt, utbilda sig, flytta eller hitta nytt arbete.

Back-up jobb

Det sägs att i Silicon Valley i Kalifornien, där många start-up-företag finns och frodas, finns anställda som har ett andra jobb som back-up utifall att de inte får vara kvar på sin aktuella arbetsplats. I USA beror det på att deras anställningsavtal ger möjlighet att säga upp någon även nästa dag. Så är det förstås inte i Sverige, men det finns ändå något att lära av tanken på att ha ett backupjobb vid nödsituationer.

Backupjobb kan innebära att arbeta som frilansare i din bransch, ha ett behovsanställningsavtal med ett företag eller att hålla dina möjligheter öppna för att snabbt byta jobb. Den här typen av ”sidehustles” kan också inkludera att arbeta i ett plattformsbaserat jobb, göra gig-arbete eller något annat. Den här typen av extra arbetsalternativ håller dina alternativ öppna i de fall det värsta händer och du blir utan jobb.

Vi har skrivit en artikel om extraarbete inom kundservice ifall du söker extrajobb.

Förverkliga dina drömmar

Vad drömmer du om idag? Nu kanske det är läge att förverkliga den dröm du hade som yngre men då inte vågade eller kunde agera på. I dagens samhälle är det relativt smidigt starta eget eller på andra sätt förverkliga sina drömmar. Även om du trivs på din nuvarande arbetsplats och känner dig trygg i din roll så lönar det sig att fundera över vilka andra vägar som finns att ta. Kanske är det faktiskt värt att ta några uppdrag som egenföretagare, gå den där extra utbildningen eller svara på dina meddelanden på LinkedIn?

Det bästa för din utveckling är inte att passivt vänta på handledning från andra. Våga var initiativrik och fortsätt att nyfiket förnya din kompetens. På så vis blir du en av de medarbetare som är med och skapar nya arbetssätt och viktiga innovationer. Det är en nyckel till att naturligt vara en del av och bädda för framtida utveckling både för dig själv och de verksamheter du befinner dig i. Så, varför gör vi inte alla det här? Det är, som allt annat, lättare sagt än gjort. Livet består av så mycket mer än arbete och planering och dagarna fylls upp av allt möjligt. Ibland kan också osäkerhet eller lågt självförtroende sätta käppar i hjulet för oss.

Att försöka tänka långsiktigt när det går och ibland reflektera över framtiden kan göra att en plan B naturligt framträder. Eftertanke leder till mer lyckade beslut, mindre stress och bättre livsperspektiv. Ökad framgång på flera plan helt enkelt.

” Success is where preparation and opportunity meet.”

– Bobby Unser
Arbetsliv Söka jobb

Sök