Skip to content

Hur skriver man en bättre jobbansökan? Dessa tips hjälper dig

​ 70 / 5,000 Translation results Translation result Dekorativ bild av en person som åker skateboard på en trottoar nära en strand.

En jobbansökan utmanar den sökandes kreativitet och innehållsmässigt ges ofta fria tyglar. En bättre jobbansökan gör att du sticker ut bland andra sökande, men överdrivna uttryck och strävan efter att vara rolig ger inte alltid bra resultat. Så vilken typ av jobbansökan tar fram dina bästa sidor och får rekryterarens uppmärksamhet? Baronas rekryteringsexperter föreslår att du börjar med följande grunder.

Titel kortfattat

Titeln ger läsaren ett smakprov på vad som väntar. Ett enkelt sätt är att namnge ansökan med namnet på den tjänst du söker, men du kan också försöka locka uppmärksamhet med ett mer kreativt namn. En väl utformad titel fungerar som en inkörsport till din bättre jobbansökan och lockar till att utforska innehållet.

Du behöver inte koka ihop en clickbait-rubrik, men du kan till exempel formulera ett löfte i titeln om vad du kan erbjuda när det gäller arbete, eller sammanfatta dina viktigaste kompetenser med ett par ord.

Satsa på att väcka intresse om dig

De första meningarna i din ansökan är det som avgör om det är värt att läsa vidare. Rekryteraren går förmodligen igenom hundratals ansökningar och tar kanske bara en snabb titt på några av dem. Ditt kärnbudskap bör därför presenteras kortfattat i början. Om du berättar allt viktigt endast i slutet är det stor risk att läsaren aldrig kommer dit!

Du ska kunna fånga läsarens uppmärksamhet och väcka intresse, så tänk på hur du kan utforma detta. Du kan börja med att presentera dig själv, men det finns ingen mening med att berätta det uppenbara. Så gå rakt på sak och sålla bort onödig information som: ditt kön, ålder eller gatuadress, det bör inte spela någon roll för ansökan.

Var tydlig med dina mål

I en bättre jobbansökan är det viktigt för den sökande att tydliggöra sina egna färdigheter och kompetenser. Förklara kortfattat varför du söker tjänsten, vad som intresserar dig och i synnerhet varför arbetsgivaren ska välja just dig.

Du kan beskriva dig själv som en framtida anställd i företaget, då skapar du en bild av att dina färdigheter verkligen matchar den tjänsten du söker. Du behöver inte vara blygsam, eftersom ansökan är avsedd att ta fram din fulla potential!

Illustrera dina färdigheter

Lista inte bara dina karaktärsdrag, utan berätta vad du har att erbjuda när det gäller arbete. Det räcker inte att säga att du är skicklig, du måste ge konkreta exempel på detta. Markera några specifika framgångar och relatera dem till det jobb du söker. Markera till exempel vilka styrkor andra ser hos dig eller vilka resultat du har uppnått på dina tidigare arbetsplatser.

Dekorativ bild av kvinna som utövar modern dans på en stadsplats.

Rikta ansökan till det jobb du söker

Gå inte på en för allmän nivå, utan försök att lyfta fram frågor som är relevanta för tjänsten i fråga. Att lära känna arbetsgivaren hjälper ofta när man ska skapa sig en bild av vad arbetsgivaren förväntar sig av sökanden, och vilken typ av saker de värdesätter.

Du kan använda samma mall för flera olika jobb för att göra din jobbsökning enklare. Kom dock alltid ihåg att rikta ansökan specifikt till den tjänst och arbetsplats du ansöker till. Om det till exempel står i jobbannonsen att du ska ha med ett löneanspråk, se till att ta med det i din ansökan. Arbetsgivaren kommer att vara glad över att du har bekantat dig med företaget och redan känner till lite om deras värdegrund, strategi, varumärke eller tjänster.

Ta hänsyn till stilen på jobbannonsen

Titta på stilen i annonsen: om den verkar särskilt avslappnad kan du förmodligen berätta om dig själv mer avslappnat. Men se till att anpassa ansökan efter hur du tolkar organisationen bakom jobbet du söker.

Skoja inte till det i onödan

Är du en glad och ansvarsfull lagspelare som är flexibel och målinriktad? Fantastiskt! Men tänk på att även om du kanske sticker ut från mängden med dessa uttryck, beskriver sig förmodligen väldigt många andra exakt likadant. Dessutom är de egenskaperna ganska grundläggande i arbetslivet. Ihåliga och generiska klyschor bör lämnas åt sidan eftersom de inte kommer att berätta något speciellt för arbetsgivaren.

Det är dock heller inte värt att hoppa från en extrem till en annan. Kvicka ordlekar kan framstå som en strävan efter att vara unik men i själva verket skapa en känsla av att du försöker kompensera för bristen på kompetens. Meningsstrukturer och superlativ som du tycker är geniala kanske inte fångar läsarens intresse på det sättet du vill, så berätta om dig själv i enlighet med din egen personlighet.

Undvik upprepning

Ett CV talar för sig självt och det är heller inte värt att referera till innehållet i jobbannonsen för mycket. Ett kortfattat upplägg är att föredra, samt en text med lämplig längd. Ett par sidor är det absolut maximala, men du behöver sällan göra en ansökan mer än en halv sida lång.

Eftersom utrymmet i en ansökan är begränsat är det värt att endast fokusera på det väsentliga. Upprepa inte samma information som ditt CV ger eller kopiera de kriterier som formulerats i jobbannonsen. Författaren till annonsen vet vad den har bett den sökande om och vill nu höra från dig. Om du vill hänvisa till annonsen bör du göra det genom att likställa din egen kompetens med vad som eftersträvas.

Sammanfatta dina styrkor i slutet

Avsluta din ansökan med att göra en kort sammanfattning, där du ger rekryteraren ett tydligt intryck av din personlighet och dina kärnkompetenser. Du kan till exempel lista de tre bästa sakerna om dig själv. Visa också ditt genuina intresse för den tjänst du söker med en artig avslutande mening där du skriver att du är redo att diskutera tjänsten vidare och att du gärna kommer på intervju.


Att skapa en bättre jobbansökan är en konst i sig. Det gäller att finna en balans där din unika profil lyser igenom, samtidigt som du visar att du förstår och kan uppfylla arbetsgivarens behov. En koncis, riktad ansökan som framhäver dina styrkor och relevanta erfarenheter kan öppna dörrar till nya möjligheter. Låt din ansökan vara nyckeln till en spännande framtid.

Lycka till!

Arbetsliv Jobbansökan Söka jobb

Sök