Skip to content

Skriva CV med begränsad arbetslivserfarenhet

Dekorativ bild av en person som skriver sitt CV på en laptop.

Att skriva ett effektivt CV kan vara en utmaning, särskilt om man har begränsad eller lite arbetslivserfarenhet. Men oroa dig inte, det finns flera strategier för att lyfta fram dina styrkor och göra ett starkt intryck på potentiella arbetsgivare. I det här blogginlägget kommer vi att utforska hur du kan skapa ett övertygande CV som lyser upp även med få tidigare jobb att lista.

Sätt fokus på dina färdigheter

Även om din arbetslivserfarenhet är begränsad, har du säkert en uppsättning färdigheter som är värdefulla för arbetsgivare. Det kan vara tekniska färdigheter, språkkunskaper eller mjuka färdigheter som problemlösning och kommunikation. Använd en funktionell CV-layout som lyfter fram dessa färdigheter framför din arbetslivserfarenhet.

Betona utbildning och kurser

Din utbildningsbakgrund kan vara särskilt viktig om du inte har mycket arbetslivserfarenhet. Inkludera information om relevanta kurser, examensarbeten eller projekt som visar på dina kunskaper och ditt engagemang för ditt yrkesområde.

Praktiska erfarenheter

Praktikplatser, volontärarbete, extrajobb och även skolprojekt räknas som värdefulla erfarenheter. Tänk på vilka överförbara färdigheter du har utvecklat genom dessa erfarenheter och hur de kan tillämpas på den roll du söker.

Två kvinnor samtalar framför en laptop

SÖKER DU JOBB?

Personligt brev

Ett personligt brev är din chans att berätta din historia och förklara varför du är rätt person för jobbet, även om din erfarenhet är begränsad. Här kan du knyta an till arbetsgivarens behov och visa hur dina unika erfarenheter och färdigheter gör dig till en ideal kandidat.

Nätverk och referenser

Ibland är det inte vad du vet, utan vem du känner som kan hjälpa dig att få ett jobb. Inkludera referenser från tidigare lärare, handledare eller andra professionella kontakter som kan intyga dina färdigheter och arbetsmoral.

Layout och design

En professionell och lättläst layout gör mycket för ett första intryck. Använd en ren och tydlig design och var konsekvent med typsnitt och rubrikstorlekar.

Var ärlig och positiv

Överdriv inte dina erfarenheter, men var inte heller rädd för att sälja in dig själv. Var positiv och fokusera på vad du kan erbjuda, snarare än vad du saknar.

Ett CV är ett levande dokument som ska anpassas för varje jobbansökan. Genom att följa dessa råd kan du skapa ett CV som inte bara kompenserar för en brist på arbetslivserfarenhet utan också hjälper dig att sticka ut från mängden. Lycka till!

Fler tips

Nedan kan du hitta fyra omfattande guider för att skriva ett vinnande CV. Ta hjälp av guiderna för att hitta rätt format för dig!

Kronologiskt CV

I ett kronologiskt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter när de inföll rent tidsmässigt. Denna struktur är absolut vanligast förekommande och passar bra när:

 • Du söker ett arbete inom en mer traditionell och konservativ bransch.
 • Du har arbetat länge inom ett område och vill poängtera din mångåriga erfarenhet.
 • Du vill framhäva att du har fördjupat dig eller blivit befordrad inom ett ämne.

Funktionellt CV

I ett funktionellt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter vilket ämnesområde de tillhör. Denna struktur passar bra när:

 • Du har haft flera mindre anställningar inom samma område.
 • Dina anställningstitlar tydliggör inte arbetsuppgifter och din förmåga.
 • Du har haft liknande arbetsuppgifter men på flera olika företag.
 • Du vill tona ned eventuella luckor.

Kombinerat CV

I ett kombinerat CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter en kombination av ett kronologiskt och funktionellt CV. Denna struktur blir allt vanligare och passar bra när:

 • Du vill lyfta fram några särskilda prestationer och kompetenser.
 • Du har erfarenhet inom flera olika ämnesområden.

Kreativt CV

I ett kreativt CV exemplifierar du dina kompetenser genom själva ansökningen, ungefär som ett CV och ett arbetsprov kombinerat. Denna struktur passar bra när:

 • Du söker dig till en kreativ och modern bransch.
 • Du söker en tjänst som exempelvis art director, creative director, grafisk formgivare etc.
 • Du vill stå ut bland mängden av ansökningar rekryteraren får.
Arbetsliv CV Söka jobb

Sök