Skip to content

​
70 / 5,000
Translation results
Translation result
Dekorativ bild av en person som åker skateboard på en trottoar nära en strand.

KRONOLOGISKT CV

Kronologiskt CV

I ett kronologiskt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter i ordning efter när du upplevt dem. Du skriver innehåller i omvänd kronologisk ordning, det vill säga med det senaste arbetet/erfarenheten först och därefter den näst senaste och så vidare. På samma sätt gör du med din utbildning, att du först har med din senast avslutade utbildning och därefter näst senaste. Denna struktur är absolut mest vanlig och fungerar alltid bra i de flesta branscher.

Styrkan med ett kronologiskt CV är att visa på att du kontinuerligt har fått ökat ansvar och befogenheter. Nackdelen är att det kan avslöja luckor och det finns risk för upprepningar. Lägg störst fokus på att komponera ihop innehållet i ditt CV på ett bra sätt. Tänk på att med ett visuellt snyggt och stilrent CV kan du lättare fånga läsarens uppmärksamhet. En fin utsida med en tom och intetsägande insida lurar aldrig en rekryterare. Nedan finner du ett exempel på en struktur för ett kronologiskt CV.

Dekorativ bild av en ung man som gör tricks med en cykel.

Strukturera ditt cv

  1. Rubrik
    Högst upp bör du ha en rubrik som berättar att dokumentet är ett CV och vad du heter. Det kan exempelvis stå ”CV Förnamn Efternamn” eller ”Curriculum Vitae – Förnamn Efternamn”.
  2. Kontaktuppgifter
    Se till att tydligt högst upp i ditt CV visa dina kontaktuppgifter. Du vill göra det så lätt som möjligt för en rekryterare att kontakta dig. De uppgifter som kan vara bra att ha med är Namn, Telefonnummer, E-postadress, Adress samt att om du är aktiv på LinkedIn kan du länka till din profil där.
  3. Bild
    Att ha med en bild på dig själv gör ofta att rekryteraren lättare kan komma ihåg dig. Om du väljer att ha med en bild är det viktigt att du väljer en som är lämplig och stämmer överens med tjänsten du söker. Det är dock alltid trevligt med ett leende, en professionell bild betyder inte att du måste se allvarlig ut. Se bilden som en chans att visa mer av din personlighet.
  4. Personlig profil
    Inled därefter med en kortare beskrivning av dig själv och din personliga yrkesmässiga profil. Här kan du presentera din personlighet och dina främsta kompetenser i några meningar för att låta läsaren snabbt få en inblick i dig och dina färdigheter.
  5. Utbildning
    Dags att presentera din arbetslivserfarenhet och utbildning i omvänd kronologisk ordning. Börja med den rubrik som är mest aktuell. Om du studerar eller om det var det du gjorde senast ska rubriken utbildning komma först. Presentera din utbildning med information om namn på skola, ort, tidsperiod samt vad utbildningen innefattade för ämnesområden och kurser. Fokusera på det som är relevant för tjänsten du vill söka.
  6. Arbetslivserfarenhet
    Här presenterar du de anställningar du har haft. Få med information om din roll, företag, ort samt tidsperiod. Om du har en anställning i dagsläget anger du när du började där och skriver att den är pågående. Beskriv därefter också tjänsten, vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden du har haft. Var kortfattad men innehållsrik och lyft fram de erfarenheter som är relevanta för tjänsten du söker.
  7. Data, språk och övriga kunskaper
    Här listar du de språk du behärskar samt betygsätter t.ex.dataprogram du behärskar och har erfarenhet av samt betygsätter dem utifrån valfritt system. Det kan exempelvis vara på en skala 1-5, måttliga, grundläggande till mycket goda kunskaper eller liknande. Fokusera på de program som kan tänkas vara relevanta för den sökta tjänsten.
  8. Övriga meriter
    Här kan du lyfta fram andra meriter och erfarenheter som inte direkt är arbets- eller utbildningsrelaterade. Det kan vara olika förtroendeuppdrag i till exempel en bostadsrätt- eller idrottsförening, vilka körkort du innehar, andra certifikat av olika slag eller ideellt arbete. Att lyfta fram detta ger dig möjlighet att visa mer av din personlighet och visar på engagemang, motivation och att du är en pålitlig person som inte bara har pengar som en drivkraft.
  9. Referenser
    Vi rekommenderar inte att du skriver ut namn och kontaktuppgifter till dina referenser om det inte specifikt efterfrågas i jobbannonsen. I de flesta fall kommer det i ett senare steg i rekryteringsprocessen. Skriv istället något i stil med ”Referenser lämnas gärna på begäran”. Däremot är det bra att redan nu fundera ut vilka personer som skulle kunna fungera bra som referenser. Kan det vara en tidigare kollega, chef, kund, lärare eller kurskamrat? Det är viktigt att tillfråga personerna som du tänkt använda som referenser samt berätta vilken typ av tjänst du söker.

Andra saker att tänka på när du skriver ditt CV

Var noga med stavning och grammatik eftersom det är avgörande för ett professionellt intryck. Be alltid någon annan att korrekturläsa dina texter innan du skickar in dem, då ett andra par ögon ofta kan upptäcka fel som du själv har missat. Det är också viktigt att vara extra noga med att dina kontaktuppgifter är korrekta, eftersom felaktiga uppgifter kan leda till missade möjligheter. Du vill inte missa en chans till intervju för att du har glömt en siffra i ditt telefonnummer eller felstavat din e-postadress.

Anpassa ditt CV efter varje tjänst du söker för att visa ditt engagemang och intresse för positionen. Att skräddarsy ditt CV för varje jobbansökan ökar markant dina chanser att bli inbjuden till en intervju, eftersom det framhäver relevanta erfarenheter och färdigheter som är specifika för jobbet. Dessutom är det klokt att spara ditt CV i filformatet PDF. Detta garanterar att dokumentet ser likadant ut på mottagarens dator som på din egen och säkerställer att din layout bevaras och att inget oavsiktligt kan ändras.

Slutligen, komplettera ditt CV med ett personligt brev i en enhetlig design. Detta hjälper till att skapa ett sammanhängande och professionellt första intryck. Ett välkoordinerat brev och CV i samma design förstärker din ansökan och gör den mer tilltalande för arbetsgivare.

I ett kronologiskt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter när de inföll rent tidsmässigt. Denna struktur är absolut vanligast förekommande och passar bra när:
– Du söker ett arbete inom en mer traditionell och konservativ bransch.
– Du har arbetat länge inom ett område och vill poängtera din mångåriga erfarenhet.
– Du vill framhäva att du har fördjupat dig eller blivit befordrad inom ett ämne.

I ett funktionellt CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter vilket ämnesområde de tillhör. Denna struktur passar bra när:
– Du har haft flera mindre anställningar inom samma område.
– Dina anställningstitlar tydliggör inte arbetsuppgifter och din förmåga.
– Du har haft liknande arbetsuppgifter men på flera olika företag.
– Du vill tona ned eventuella luckor.

I ett kombinerat CV presenterar du dina erfarenheter och meriter utefter en kombination av ett kronologiskt och funktionellt CV. Denna struktur blir allt vanligare och passar bra när:

  • Du vill lyfta fram några särskilda prestationer och kompetenser.
  • Du har erfarenhet inom flera olika ämnesområden.

I ett kreativt CV exemplifierar du dina kompetenser genom själva ansökningen, ungefär som ett CV och ett arbetsprov kombinerat. Denna struktur passar bra när:

  • Du söker dig till en kreativ och modern bransch.
  • Du söker en tjänst som exempelvis art director, creative director, grafisk formgivare etc.
  • Du vill stå ut bland mängden av ansökningar rekryteraren får.

Lediga jobb

Vi har flera lediga tjänster inom olika branscher. Kolla in vår sida med lediga jobb för att se alla lediga tjänster!

Search