Intervjutips - Barona.se

Intervjutips

Har du fått inbjudan till en intervju? Grattis! Då behöver du kanske lite tips på hur du genomför en bra intervju. Du har kanske aldrig varit på en intervju eller var det ett tag sen? Har du möjligtvis varit på en intervju men inte gått vidare och undrar vad du kunde gjort bättre? Vi har listat några effektiva och bra tips vi hoppas kan hjälpa dig att genomföra en riktigt bra intervju.

Läs på och förbered dig

Inför en intervju är det ofta nervöst och det kan därför vara bra att förbereda sig genom att läsa på om företaget och förbereda svar om dina tidigare meriter. En bra grund för dina förberedelser är att läsa in dig på den aktuella jobbannonsen. I den står vilka arbetsuppgifter tjänsten innehåller, vilken kunskap som efterfrågas samt personliga egenskaper som önskas. Med det som grund kan du fundera ut konkreta exempel på dina tidigare erfarenheter som matchar rollen. Det är också bra om du läser på om företaget och hur det är att arbeta där. Det kan hjälpa dig att besvara vad du skulle tillföra till företaget.

Första intrycket

Du är kanske redan nervös innan intervjun, så undvik onödig tidspress och åk till intervjun i god tid. Se till att komma i tid! En sen ankomst ger inget bra första intryck, men är du mot förmodan sen ringer du och meddelar det och ber sedan om ursäkt när du träffar personen. Se till att du kan namnet på den du ska träffa som du sedan hälsar trevligt på med ett stadigt handslag och ögonkontakt.

Klädsel

Försök att matcha din klädsel till klädkoden på företaget du ska på intervju hos. Vet du inte klädkoden är det bättre att vara lite mer uppklädd än tvärtom. Det signalerar att du är seriös och tar intervjun på allvar. Men det är såklart viktigt att du känner dig bekväm i kläderna. Se också till att du tar av dig ytterkläderna, det ger ett stressat intryck om du behåller dem på.

Slappna av

Rekryteraren vet att det kan vara lite nervöst att bli intervjuad. Nervositet visar bara på att du tar intervjun på allvar och att rekryteraren ska få en bra bild av dig. Ta din tid att svara på rekryterarens frågor. Om du ger ett svar som du tycker är konstigt eller du inte får fram vad du egentligen menar, ta det lugnt och försök på nytt. Det är helt okej att göra misstag.

Hur du besvarar intervjufrågor

  • Var konkret och rak i dina svar. Om du pratar runt saker för mycket kan det uppfattas som osäkerhet och rekryteraren kan ha svårt att tolka om du har vissa kvalifikationer eller inte. Svara gärna med konkreta exempel taget ur din tidigare erfarenhet.
  • Betona dina styrkor men var också ödmjuk med vad du behöver utveckla hos dig.
  • Tänk efter innan du svarar. En stunds tystnad kan i många fall vara bättre än att du ger ett ogenomtänkt svar
  • Att du kan hantera tystnad visar även att du känner kontroll över situationen vilket visar på självförtroende.

Ställ frågor

Se till att vara påläst om företaget och ställ frågor. Du kan ha förberett några frågor innan du kommer till intervjun eller fråga om något du vill veta mer om som tagits upp under intervjun. Även om du redan vet svaren på vissa frågor – ställ dem ändå. Om rekryteraren känner att du är påläst kommer hela din intervju få ett mer professionellt intryck.

Slutet av intervjun

Framåt slutet av intervjun kan du fråga hur rekryteringsprocessen ser ut. Det ger dig en tidsram för när du kan förvänta dig svar och du vet vad för nästa steg som kan vänta.

Lycka till!