Skip to content

Flexibla arbetsmodeller och medarbetarnas välbefinnande

Dekorativ bild av kollegor som spelar bordstennis på kontoret

En nyckel till framgång i det moderna arbetslivet

När arbetslivet fortsätter att förändras är en av de mest framträdande utvecklingarna övergången till flexibla arbetsmodeller, särskilt hybrid- och distansarbete. Med dessa förändringar kommer ett ökat fokus på medarbetarnas välbefinnande, engagemang och balans mellan arbete och privatliv. Företag inser nu att en stark företagskultur som stöttar både kontors- och distansanställda är avgörande för att bibehålla en produktiv och nöjd arbetsstyrka.

Ökningen av hybrid- och distansarbete

Trenden med hybrid- och distansarbete startade långt innan pandemin, men har blivit ännu mer etablerad efter den. Många företag erbjuder nu en kombination av kontors- och distansarbete, vilket ger medarbetarna större frihet att balansera sitt arbete med sina personliga liv. Denna flexibilitet leder ofta till en bättre integration mellan arbete och privatliv, vilket kan förbättra medarbetarnas psykiska hälsa och jobbtillfredsställelse.

¨Samtidigt som distansarbete erbjuder många fördelar, medför det även utmaningar. Medarbetare som arbetar på distans kan känna sig isolerade och frånkopplade från sina kollegor, och osäkra på sin position inom företaget. Detta kan leda till minskat engagemang om företag inte gör medvetna ansträngningar för att inkludera distansarbetare i företagskulturen​. Läs mer om trender inom rekrytering!

Att prioritera medarbetarnas välbefinnande

Som ett svar på dessa utmaningar lägger företag nu allt mer vikt vid program för välbefinnande, som tar hänsyn till både mental, emotionell och fysisk hälsa. Exempelvis erbjuder många företag wellness-program, tillgång till vårdsresurser och möjligheten att ta ut extra lediga dagar för återhämtning. Sådana åtgärder stärker inte bara medarbetarnas välbefinnande utan minskar även risken för utbrändhet och förbättrar deras lojalitet​.

För att hålla distans- och hybridarbetare engagerade krävs även att företag utvecklar effektiva sätt att kommunicera och skapa sammanhållning inom teamen. Regelbundna avstämningar, tydlig och frekvent kommunikation samt insatser för att skapa en känsla av samhörighet är viktiga åtgärder för att säkerställa att alla medarbetare känner sig inkluderade, oavsett var de arbetar​.

Vårt Ansvar

Ett mer ansvarsfullt och mänskligt arbetsliv – det är vad vi på Barona bygger. Vi vill vara ledande inom ansvarsfullt företagande och social påverkan. Detta är också vad våra medarbetare, kunder och bredare intressenter förväntar sig av oss.

Landscape image with the Finnish forest in Lapland during winter

En inkluderande företagskultur

Att bygga en stark och inkluderande kultur är avgörande för framgången med flexibla arbetsmodeller. När medarbetare känner sig uppskattade och delaktiga i en stödjande gemenskap ökar deras produktivitet och lojalitet. Detta är särskilt viktigt för distansarbetare, som annars riskerar att känna sig åsidosatta. Företag måste se till att alla anställda, oavsett var de befinner sig, har lika tillgång till möjligheter för utveckling, erkännande och resurser​

Praktiska åtgärder för att uppnå detta kan inkludera att se till att distansarbetare inkluderas i viktiga möten, ges samma utvecklingsmöjligheter som kollegorna på kontoret och får regelbundna interaktioner med chefer och kollegor. Digitala verktyg som videokonferenser, samarbetsplattformar och virtuella sociala aktiviteter har blivit avgörande för att främja dessa kopplingar och säkerställa att distansarbetare fortsätter att vara en integrerad del av teamet​. Se vår artikel om mångfald och inkludering

Slutsats: Framtidens arbete är flexibelt och inkluderande

Flexibla arbetsmodeller är här för att stanna. Utmaningen för företag är att skapa miljöer som inte bara anpassar sig till dessa modeller, utan också aktivt stödjer medarbetarnas välbefinnande och engagemang. Genom att utveckla starka företagskulturer som inkluderar både kontors- och distansarbetare kan företag säkerställa sin konkurrenskraft, behålla toppkompetens och bygga en glad, produktiv arbetsstyrka som kan växa och trivas under många år framöver. Vill du läsa mer om välmående på arbetsplatsen?

Arbetsgivare Arbetsliv Välmående & Hälsa

Search