Skip to content

Arbetsliv på unga villkor – flexibilitet och balans som ny standard

Elin Nilsson

Den traditionella nio-till-fem-arbetsdagen ifrågasätts allt mer av dagens unga arbetskraft. Enligt den nordiska undersökningen Barona Youth Pulse 2024 vill 44 % av svenska ungdomar inte arbeta på helger, och nästan hälften föredrar att arbeta flexibelt enligt sina egna scheman. Detta markerar en tydlig förskjutning i synen på arbete, där balans mellan jobb och fritid inte bara är en förmån, utan en förväntning.

Flexibilitet – en konkurrensfördel för arbetsgivare

Denna förändring i arbetslivsattityder innebär att företag som erbjuder flexibla arbetsmodeller har en stor fördel i kampen om unga talanger. Arbetsgivare som förstår och anpassar sig till detta behov kommer att ha lättare att attrahera och behålla framtidens arbetskraft. Flexibilitet handlar inte bara om att tillåta distansarbete, utan också om att ge anställda större kontroll över sina arbetstider och arbetsbelastning.

Företag som experimenterat med alternativa arbetsmodeller, som fyra dagars arbetsvecka eller fritt val av arbetstider, har sett positiva effekter på produktivitet och medarbetarnöjdhet. Genom att erbjuda en mer flexibel arbetsmiljö kan arbetsgivare inte bara skapa en hållbar arbetskultur utan också minska stress och utbrändhet bland sina anställda.

Läs om flexibla arbetsmodeller och medarbetares välbefinnande!

Branschens betydelse för flexibilitet

Det är dock viktigt att notera att möjligheten till flexibilitet varierar mellan olika branscher och yrken. Inom finans och tech-sektorn kan det ofta vara enklare att anpassa arbetstider och arbetsplats efter individens behov, medan yrken inom detaljhandeln, sjukvården och andra samhällsviktiga funktioner har större krav på närvaro vid specifika tider. Arbetsgivare inom dessa sektorer behöver därför hitta andra sätt att erbjuda flexibilitet, exempelvis genom skiftplanering som ger anställda mer inflytande över sina scheman eller genom att införa arbetstidsbanker.

Jag hade till exempel ett samtal rätt nyligen med en i mitt team som alltid tog långa luncher. Hen hade 45 min lunch men tog alltid runt 1,5 till 2 timmar. Det visade sig att personen uppfattade lunchen som att man startar sina 45 min när man sätter sig ner och äter. Tiden att antingen värma mat i mikrovågsugnen eller resväg till restaurang räknades inte med. Detta visar på hur olika uppfattningar kring arbetstid och flexibilitet kan vara och hur viktigt det är att skapa tydliga riktlinjer.

Om Barona Youth Pulse

Barona Youth Pulse 2024 är en undersökning som utforskar unga människors syn på arbetslivet i Norden. Undersökningen genomfördes i november 2024 av Norstat och inkluderade 616 deltagare från Sverige, Finland och Norge i åldern 18–29 år. Teman som behandlades var karriärval, välbefinnande, lön, mångfald, internationalisering och teknologi.

Varför värdesätter unga balans mellan arbete och fritid?

Unga idag har vuxit upp i en digital värld där gränserna mellan arbete och fritid har suddats ut. De ser sina föräldrar ha jobb som kanske kräver tillgänglighet dygnet runt och har lärt sig vikten av att skydda sin egen tid. Hälsomedvetenhet och psykiskt välbefinnande har blivit centrala faktorer i karriärvalet. Att välja arbetsgivare som respekterar balansen mellan arbete och fritid blir därför ett sätt att förhindra stressrelaterade problem och utbrändhet.

Denna utveckling speglas också i den växande gig-ekonomin och det stigande intresset för entreprenörskap. Genom att starta egna företag eller arbeta som frilansare skapar unga möjligheten att forma sina egna arbetsvillkor. Företag som kan erbjuda samma typ av frihet och flexibilitet inom en anställning kommer att ligga i framkant.

Det har även dykt upp förväntningar om att man får ledigt på sina födelsedagar utan att det ska ”kosta” en semesterdag. Jag älskar att fira min födelsedag, men jag är väl inte helt ombord på den här idén. Det här illustrerar hur förväntningarna på arbetsgivare förändras och hur balans mellan arbete och fritid ses som en allt större självklarhet.

Framtidens arbetsmodeller

För att möta denna efterfrågan på flexibilitet behöver företag ompröva sina arbetsmodeller. Några strategier som kan implementeras inkluderar:

  1. Hybridarbete – Ge medarbetare möjlighet att arbeta både på kontoret och på distans beroende på arbetsuppgifter och behov.
  2. Flextid – Låt anställda själva styra när de arbetar så länge de uppnår sina mål.
  3. Projektbaserat arbete – Istället för fasta arbetstider kan medarbetare arbeta i cykler baserade på projekt och deadlines.
  4. Fyra dagars arbetsvecka – Ett koncept som testats av många företag med lyckade resultat vad gäller produktivitet och arbetsglädje.

Arbetsliv på unga villkor- Avslutande tankar

Flexibilitet i arbetslivet är ingen trend – det är framtiden. Arbetsgivare som förstår vikten av att ge unga kontroll över sin tid och sina arbetsvillkor kommer att vara de som lyckas attrahera och behålla den nya generationens talanger. Istället för att se krav på flexibilitet som en utmaning bör företag se det som en möjlighet att skapa mer engagerade, produktiva och välmående team. Läs mer om årets trender här!

Hur ser din organisation på flexibilitet? Är ni redo att anpassa er till framtidens arbetsliv?

Så möter vi unga kandidater på arbetsmarknaden 2025

Arbetsgivare Arbetsliv

Search