Att arbeta som konsult innebär ofta att man befinner sig i ett unikt mellanläge – man är anställd av ett företag, men utför sitt uppdrag hos ett annat. I den här verkligheten blir känslan av samhörighet och tillhörighet viktigare än någonsin. Både med uppdragsgivaren och arbetsgivaren. Det är en balansgång som kräver engagemang, kommunikation och en stark företagskultur – men när det fungerar kan resultaten bli riktigt imponerande.
Samhörighet i två världar
Konsulter som trivs i sina uppdrag presterar bättre – det vet vi. Men trivsel handlar inte bara om arbetsuppgifter eller fysisk arbetsmiljö. Det handlar lika mycket om att känna sig sedd, hörd och inkluderad. För att uppnå det krävs det att både uppdragsgivaren och konsultens arbetsgivare (det bemannings- eller konsultföretag man är anställd av) tar ett gemensamt ansvar för att skapa en välkomnande miljö.
Uppdragsgivaren behöver involvera konsulten i teamet och den dagliga kulturen, medan arbetsgivaren behöver säkerställa att konsulten känner tillhörighet även till sitt ”hemlag”. Det handlar om allt från regelbundna check-ins och karriärutveckling till gemensamma aktiviteter och erkännande.
eNPS som mått på nöjdhet och lojalitet
Ett konkret sätt att mäta hur väl detta fungerar är med hjälp av eNPS – Employee Net Promoter Score. Det är ett mått på hur sannolikt det är att en medarbetare skulle rekommendera sin arbetsgivare till andra. Ett högt eNPS indikerar inte bara nöjda medarbetare, utan även stark lojalitet och stolthet över att vara en del av företaget. Generellt sett anses en eNPS mellan 10 och 30 vara bra, medan ett värde över 30 betraktas som utmärkt.
På Barona mäter vi regelbundet medarbetarnöjdheten och följer upp resultatet för att kunna förbättra vår kultur och våra processer. I Q1 2025 uppnådde vi en eNPS på 73 – ett resultat vi är oerhört stolta över! Det visar att våra konsulter känner sig trygga, sedda och delaktiga – trots att de ofta befinner sig ute hos våra kunder.
Så skapar vi Konsulters samhörighet på riktigt
Det finns inga genvägar till god medarbetarnöjdhet – det krävs ett medvetet arbete. På Barona fokuserar vi särskilt på:
- Tydlig kommunikation
Våra konsulter vet alltid vem de kan vända sig till och får regelbundna uppdateringar och uppföljningar. - Delaktighet
Vi bjuder in konsulter till våra interna event, utbildningar och initiativ. - Individanpassat stöd
Vi lär känna varje konsult som individ och stöttar deras utveckling utifrån personliga mål. - Feedbackkultur
Vi lyssnar aktivt och agerar på feedback från våra konsulter.
Ett oerhört starkt arbete som våra konsultchefer implementerat i sin vardag!
Slutsats
Konsulters samhörighet är ingen ”soft value” – det är en strategisk nyckel till nöjdare, mer engagerade och mer lojala medarbetare. Genom att bygga broar mellan uppdragsgivare och arbetsgivare skapar vi trygghet, trivsel och förutsättningar för långsiktig framgång – för alla parter.
Läs mer:
I allt fler branscher ser vi nu en tydlig rörelse mot konsultlösningar, interimslösningar och bemanning – där flexibilitet är den stora vinsten, både för företag och medarbetare.
I takt med att globala hållbarhetsinsatser intensifieras blir branscher som traditionellt förlitat sig på blue-collar arbetare nyckelspelare i den gröna omställningen.
Låt oss utforska hur detta val kan gynna ditt företag på flera avgörande sätt samt hur man kan spara med bemanning.