Skip to content

Rekryterare tipsar: Hur söker man jobb?

dekorativ bild på en kvinna som svarar på frågor på baronas kontor

Att söka jobb kan kännas som en utmanande process, fylld med frågor och osäkerheter. För att ge dig en inblick i vad rekryterare egentligen tänker om denna process, har vi samlat de vanligaste frågorna och bett våra erfarna rekryterare om deras bästa råd och insikter.

1. Hur viktigt är ett personligt brev egentligen?

”Personliga brev är din chans att skina. Även om ditt CV ger en överblick över din erfarenhet, är det i det personliga brevet du kan berätta din historia och visa varför du är den perfekta kandidaten för just denna tjänst. Anpassa brevet efter varje jobb du söker och visa att du har förstått vad företaget och rollen innebär.” Tips för ett bra personligt brev finns här!

2. Hur långt ska mitt CV vara?

”En vanlig rekommendation är att hålla CV:t till en eller max två sidor. Det är viktigt att informationen är relevant och koncis. Fokusera på erfarenheter som är relevanta för jobbet du söker. Kvalitet går före kvantitet.”

3. Vad gör jag om jag inte har mycket arbetslivserfarenhet?

”Fokusera på andra delar av din bakgrund som kan vara relevanta. Har du kanske projekt i skolan eller ideellt arbete som visar på dina kompetenser? Även hobbies kan ibland vara relevanta, särskilt om de demonstrerar färdigheter som är användbara i jobbet du söker.” Vi har en hel artikel med tips för dig son har begränsad arbetserfarenhet.

Elin Nilsson
Elin Nilsson Recruiter & Consultant Manager / Kundservicelösningar
+4672 511 21 20
Karolin Andersson
Karolin Andersson Rekryterande Konsultchef
+46 76 114 46 32

4. Hur förbereder jag mig bäst för en jobbintervju?

”Förberedelse är nyckeln till framgång. Läs på om företaget och den specifika rollen. Förbered också konkreta exempel som visar hur du har använt relevanta färdigheter i tidigare jobb eller situationer. Var redo att också diskutera svagheter eller misslyckanden, men fokusera på vad du lärt dig från dessa erfarenheter.”

5. Vad är det största misstaget folk gör när de söker jobb?

”Ett vanligt misstag är att skicka samma CV och personligt brev till flera arbetsgivare utan att anpassa dem. Det visar på en bristande förståelse och intresse för den specifika positionen. Ta dig tid att anpassa dina ansökningshandlingar för varje jobb.”

6. Hur viktig är närvaron på sociala medier vid jobbsökande?

”Sociala medier kan vara en fördel om de används rätt. Se till att din LinkedIn-profil är uppdaterad och professionell. Arbetsgivare kan använda sociala medier för att få en bättre bild av vem du är som person och professionellt. Det kan också vara en plats att visa upp projekt och framgångar.”

7. Finns det några tips för att sticka ut i mängden?

”Personlighet är nyckeln. Våga visa vem du är och var personlig. Naturligtvis inom de professionella ramarna. Var kreativ i ditt CV och personligt brev, men håll det relevant. Och glöm inte att ett leende kan göra mycket under en intervju.” Tips på olika typer av CV👉🏼 Hittar du här!

Att söka jobb är en process som kräver förberedelse, anpassning och en del av din personlighet. Med dessa tips från våra rekryterare är du ett steg närmare ditt nästa drömjobb. Lycka till!

Arbetsliv Rekryteringsprocess Söka jobb

Sök