Vi behandlar dagligen ansökningar till en mängd spännande jobb och vi får många ansökningar av kompetenta arbetssökande.
Däremot så stöter vi titt som tätt på saker som vi som rekryterare anser vara en självklarhet när det kommer till jobbansökningar. Vi tänkte därför dela med oss av våra egna praktiska tips till hur du kommer igång med jobbsökandet på allra bästa sätt.
Skriv allra först ett CV
En ansökningstext på några rader och inget cv överhuvudtaget… Det här stöter vi på ganska ofta och det är ett ganska säkert sätt att bli bortsållad redan i början av rekryteringsprocessen. Även om du inte har så mycket erfarenhet är alla arbeten du har gjort viktiga, oberoende av om det är fråga om ett sommarjobb på några månader eller kanske en kort praktikperiod. Skriv alltså alltid ett cv där du berättar om tidigare arbetserfarenhet, utbildning, språkkunskaper och annat kunnande.
Texten i ditt personliga brev är också en viktig del av själva jobbansökan. Du lämnar troligen in ett gäng ansökningar och visst är det tidskrävande att skriva en skräddarsydd text för varje enskild ansökan. Men, vi rekommenderar ändå att du skriver en bra modell som du kan redigera så att den passar in med tanke på den arbetsplats du söker. Vi anser inte heller att det viktigaste i en ansökningstext är att du berättar var du hittade platsannonsen eller vem du är. Berätta istället varför just du borde väljas till positionen i fråga! Ansökningstexten behöver inte vara lång, så länge den innehåller rätt saker.
Var nåbar
Efter tre uppringningar och några sms börjar vi som rekryterare bli ganska frustrerade… Om den sökande på papper verkar ha potential för uppgiften pratar vi gärna mer om arbetsuppgiften i fråga, antingen per telefon eller öga mot öga. En del sökande kan dock vara svåra att nå. Visst kan man ha förståelse för att man inte kan ha ständig telefonjour, men det hör till god sed att ringa tillbaka eller svara på sms. Om du alltså söker arbete och du har ett missat samtal från ett okänt nummer rekommenderar vi att du ringer tillbaka.
Visa intresse
Genom att lämna in ett välskrivet personligt brev och ett cv, samt genom att vara nåbar, ger du ett första intryck av att verkligen vara intresserad. I många rekryteringsprocesser används idag även videointervju eller lämplighetstest som ett första steg i rekryteringsprocessen och genom att svara på dessa visar du att du har ett genuint intresse för uppgiften. Vi rekommenderar även att du redan när du gör din ansökan berättar varför du är intresserad av just det här arbetet och just det här företaget.
Under intervjun, motivera med exempel
Alla kan vi beskriva oss som glada, flitiga, omsorgsfulla, målmedvetna, men vid en arbetsintervju måste du även få rekryteraren övertygad om att du innehar just dessa egenskaper. Fundera därför på förhand hur du med konkreta exempel kan visa hur målmedvetenheten syns i ditt liv. Exemplet behöver inte ha anknytning till arbetslivet, det kan komma från skoltiden eller kanske från någon fritidssyssla. Det behöver inte heller vara fråga om jättelika prestationer, du kan lika gärna använda små vardagliga saker som exempel. Rekryterare älskar exempel från det egna livet, tveka alltså inte att berätta dem!
Var ärlig
Har det någon gång hänt att du under en pågående rekryteringsprocess inser att arbetsuppgiften inte egentligen är din grej? Det kan mycket väl hända att när du får mer information om arbetet så inser du att arbetet i fråga egentligen inte lockar dig. Då är det bäst att medge detta för sig själv och även vara ärlig mot rekryteraren. Låt inte bli att svara på kontaktförsök eller gå på intervju, utan meddela rekryteraren att du vill avsluta processen här. När du sköter situationen på ett ärligt sätt så bränner du inte heller några broar med tanke på framtiden. I bästa fall kanske rekryteraren föreslå ett annat jobb som passar dig bättre.
Var dig själv
Visa din personlighet i jobbansökan och berätta modigt och ärligt om dig själv, det gynnar båda parterna. Svara absolut inte på intervjufrågorna så som du tror att rekryteraren önskar att du svara, var bara dig själv. Rekryteraren kan då göra en bättre bedömning av om du lämpar dig för uppgiften eller för företaget i fråga. Om du under intervjun låtsas vara någon du inte är kan du i värsta fall komma att arbeta i en arbetsgemenskap eller med en uppgift du överhuvudtaget inte trivs med.